Home » Care este rolul aminoacizilor din compoziția Cebrium® în organism?
A+ R A-

Rolul aminoacizilor din compozitia Cebrium® în organism

Email Imprimare PDF

Există 20 de tipuri de aminoacizi ce intră în componența proteinelor. Aceștia sunt: alanină, valină, leucină, izoleucină, prolină, triptofan, fenilalanină, metionină, glicocol, serină, treonină, tirozină, asparagină, glutamină, cisteină, acid aspartic, acid glutamic, arginină, lisină, histidină (acesta din urmă constituie un aminoacid esențial pentru copiii cu vârstă sub 1 an).

Dintre aceștia, 8 sunt esențiali, adică nu pot fi produși de organismul uman și trebuie aduși din exterior, prin alimentație sau suplimente nutritive (valina, leucina, izoleucina, triptofanul, fenilalanina, metionina, lisina și treonina).

Anumiți aminoacizi sunt necesari, în anumite perioade, în cantități mai mari, cum ar fi arginina - la copii pentru creștere.

Suplimentele nutritive cu aminoacizi sunt mult utilizate deoarece aduc aminoacizi în organism într-o formă ușor asimilabilă, fără adaos de grăsimi sau de carbohidrați.

În compoziția produsului CEBRIUM® se regăsesc 14 aminoacizi:

Acidul Glutamic

Acidul glutamic ameliorează funcțiile creierului, atenuează starea de oboseală, scurtează durata vindecării ulcerelor tubului digestiv, are efect de ameliorare a confortului psihic sau poate fi agent stimulant al creierului. În cursul metabolizării, printre alti compuși determină și formarea acidului gama-amino-butiric (GABA), care este unul dintre neurotransmițătorii cei mai cunoscuți, cu rol important în transmiterea impulsului nervos la nivelul creierului. Consumul de alcool privează organismul de aceste rezerve de GABA.

Lizina

Absența acestui aminoacid determină greață, amețeli și anemie. L-lizina contribuie la procesul de dezvoltare a țesuturilor, precum și la sinteza unor substanțe de importanță vitală, ca: anticorpi, hormoni, enzime. Administrarea ei crește capacitatea de concentrare, crește fertilitatea, împiedică apariția veziculelor în stările febrile și în herpes zoster, scurtând, în același, timp durata vindecării acestei afecțiuni.

Leucina

Leucina stimulează producția de insulină și sinteza proteinelor în mușchi; este esențială pentru creștere. S-a constatat că în organismul alcoolicilor și al persoanelor care sunt dependente față de diferite droguri, se dezvoltă o stare carențială de acest aminoacid. Asociat, s-au găsit în concentrații scăzute alți trei aminoacizi L-glutamina, acidul gama aminobutiric și citrulina.

Arginina

Este un aminoacid neesențial, însă cu roluri multiple în organism. Funcționeaza asemanator cu glutamina, fiind o sursă de oxid de azot, o substanță deosebit de importantă în metabolism. Efectele geneale includ: creșterea nivelului de hormon de creștere, protecția pereților vaselor de sânge, alimentarea cu sânge și oxigen a țesuturilor, reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățește anabolismul proteic și multiplicarea celulelor musculare; accelerează procesul de vindecare a rănilor, tonifică țesutul muscular, ajută metabolizarea țesutului adipos depozitat, stimulează capacitatea fizică și intelectuală a organismului; la barbați crește numărul spermatozoizilor și stimulează erecția prin dilatarea corpilor cavernoși.

Acid Aspartic

Acidul aspartic stimulează sistemul imunitar, crește rezistența organismului și elimină amoniacul din organism.Serina

Serina ajută la atenuarea durerilor, prin procesul ei de metabolizare determină creșterea cantității energiei celulelor și este o substanță cu efect natural antipsihotic.

Este necesară pentru creșterea musculară, interferând în metabolismul grăsimilor și al acizilor grași. Sprijină sistemul imunitar, cu rol în producția de imunoglubuline și anticorpi.Fenilalanina

Fenilanalina este un aminoacid esențial care este transformat de către organism în dopamină, noradrenalină și adrenalină, trei substanțe chimice care joacă un rol major în transmisia impulsurilor nervoase între creier și celulele receptive ale acestor impulsuri. Combate depresia, ameliorează memoria și capacitățiile mentale, favorizează dezintoxicarea de alcool și de droguri.

Are rol în calmarea durerilor, împiedică selectiv durerea, astfel încât organismul nu reacționează prin obișnuință, nu apare fenomenul de dependență. Atenuează cu eficiență durerile din cadrul artritei reumatoide si osteoporozei, durerile coloanei vertebrale lombare, crampele musculare gambiere nocturne, precum și durerile apărute post operator.

Ajută la scaderea apetitului alimentar și crește apetitul sexual.


Valina

Absența ei din organism determină apariția unui bilanț negativ al ionilor de hidrogen.

Treonina

Acest aminoacid esențial se găsește în cantitate extrem de redusă în regimul vegetarienilor. Este indispensabil procesului normal de creștere și  procesului de metabolizare a proteinelor alimentare. Este important în întreținerea echilibrului de proteine în corp; pune în valoare formarea colagenului și ajută în funcționarea ficatului, împiedicând depunerea grăsimilor la nivelul ficatului. Absența ei determină apariția unui echilibru negativ al ionilor de hidrogen.Tirozina

Tirozina reglează comportamentul emoțional. Participă la procesul de sinteză al L-dopa, un mediator important din creier. Fenilalanina este transformată în tirozina. Prezența ei este strict necesară procesului de sinteză al tiroxinei, normalizând astfel secreția glandei tiroide.

Joacă un rol important în stimularea și modificarea activității creierului, ajută la procesul de ameliorare al stărilor depresive rezistente față de tratamentul medicamentos  uzual. De asemenea, a fost utilizată cu succes în scăderea dozajului la persoanele dependente de diferite preparate amfetaminice. Poate fi de folos și în tratamentul de dezintoxicare al persoanelor la care s-a dezvoltat o dependență fată de cocaină, prin atenuarea cortegiului simptomatic constituit de depresie, fatigabilitate și iritabilitate excesivă, care apar concomitent cu întreruperea administrării acestei substanțe.

Deși este un aminoacid neesențial, este precursor al majorității neurotransmițătorilor cerebrali (dopamina, noradrenalina și adrenalina) și al hormonilor tiroidieni. Studiile au aratat că atunci când nivelurile neurotransmițătorilor scad, scade și performanța sportivă. Are efect energizant, anticatabolic și consumator de grăsime.Izoleucina

Izoleucina este necesară în formarea hemoglobinei și reglează nivelul zahărului din sânge și nivelul energetic. În corpul uman izoleucina se găsește în țesutul muscular, pe care acesta o folosește ca sursă de energie. Este utilizată de către sportivi, datorită calitățiilor sale de creștere a energiei și a rezistenței, și ajută la repararea țesutului muscular.Histidina

Histidina este precursor al histaminei. Se pare că  ajută la renunțarea la obiceiul de a roade unghiile. Are efect vasodilatator, ameliorează simptomele artritei reumatoide, atenuează efectul stresului la anumite persoane, determină creșterea libidoului.
Metionina

Conferă tegumentelor un aspect sănătos și catifelat.

Este un compus cu efect lipotrop, scade cantitatea grăsimilor, protejează rinichii, scade cantitatea colesterolului sanguin, este chelatul natural al ionilor metalelor grele - rol antitoxic. Metionina poate înlocui colina, care ajută la scăderea conținutului de grăsimi al ficatului – substanță cu efect lipotrop. Absența metioninei poate determina degenerescență grasă și fibroza țesutului hepatic - ciroza hepatică.Triptofan

Triptofanul se transformă în organism în niacina (vitamina B3), care împiedică apariția pelagrei și este indispensabilă activității intelectuale normale. Pune în valoare funcțiile creierului, prin producerea de serotonină, care este un neurotransmițător, transferând impulsuri nervoase de la o celulă la alta.

Este un aminoacid care ajută la atenuarea stărilor depresive, este un bun inductor al somnului și poate fi de real folos în tratamentul alcoolismului.

Absența lui din organism determină insomnii. Se utilizează ca și factor relaxant.

Informatii specialisti